Ulkoinen äänikortti vai usb mikrofoni?

Rakenteilla on hyvä kotistudio podcast tai laulu äänityksiä varten, ja nyt mietit tarvitsetko äänikorttia? Tässä artikkelissa käymme läpi mitä hyötyjä ulkoinen äänikortti voi tuoda.

Jos tavoitteena on pystyttää mahdollisimman helppo kotistudio, luultavasti usb mikrofoni on parempi valinta. Silloin mikrofonista lähtee usb kaapeli suoraan tietokoneeseesi. Jos kuitenkin tavoittelet parempaa äänenlaatua, tai haluat jopa kilpailla ammattimaisten laulu tai podcast äänittäjien kanssa, silloin ulkoinen äänikortti on pakollinen.

Jo esimerkiksi tämä edullinen usb-väylään tuleva Scarlett äänikortti parantaa äänittämäsi äänen laatua taatusti sekä lisää äänitysmahdollisuuksiasi!

Hyödyt

  1. Äänenlaatu. Ensinnäkin jokaisessa äänityksessä on äänikortti, tavalla tai toisella. USB mikrofoneissa äänikortti on vain sisäänrakennettu mikrofoniin. Äänikortti tarvitaan, jotta analoginen signaali (puhe tai laulu) pystytään muuntamaan digitaaliseen muotoon, jossa tietokone ja äänitysohjelma pystyy sitä ymmärtämään. On sanomattakin selvää että laatu ei usb mikrofonien sisäänrakennetuissa äänikorteissa ole päätä huimaava. Lähes jokainen halpakin äänikortti on parempi kuin pelkkä usb mikrofoni.
  2. Mahdollisuus äänittää myös muilla mikrofoneilla tai soittimilla. Kun hankit äänikortin, voit myös kytkeä äänikorttiin esimerkiksi sähkökitaran tai minkä tahansa muun mikrofonin. Jos taas hankit usb mikrofonin, äänität vain ja ainoastaan sillä.
  3. Mahdollisuus äänittää useita mikrofoneja samaan aikaan. Jos ostat äänikortin, jossa on vähintään 2 inputtia, voit äänittää useammalla mikrofonilla samaan aikaan. Tämä on erityisen tärkeää, jos aiot äänittää podcastiä yhdessä kaverisi kanssa tai hankkia podcastiin vieraita. Vastaavasti, jos haluat äänittää esimerkiksi laulua ja kitaraa kahdella mikrofonilla samanaikaisesti, onnistuu se ainoastaan, jos sinulla on äänikortti. Useammalla inputilla varustetut äänikortit eivät aina ole kalliita. Tsekkaa esimerkiksi tämä Focusrite Scarlett usb äänikortti täältä!
  4. Rasita konettasi vähemmän. Kun käytät äänikorttia, osa audion käsittelyyn kuluvasta CPU:sta vapautuu koneelta. Koneesi pyörii siis todennäköisesti paremmin.

 

Loppupäätelmät

Ulkoinen usb äänikortti parantaa äänenlaatua ja lisää äänitysmahdollisuuksiasi. Älä kuitenkaan odota kuuta taivaalta. Jos kotistudio on muuten heikkolaatuinen, mikrofoni on huono, huoneesi äänieristys on puutteellinen ja siellä kaikuu, äänikortti ei korjaa näitä. Muista aina, että hyvä saundi syntyy hyvästä mikrofonista hyvin äänieristetyssä tilassa. Kuitenkin, jos esimerkiksi kärsit äänityksissäsi epämääräisistä suhinoista, syy voi olla vanha äänikortti. Lisäksi, jos haluat äänittää hyvällä mikrofonilla (oikeasti hyvät mikrofonit eivät koskaan ole usb mikrofoneja) tarvitset välttämättä ulkoisen äänikortin.

Kuinka kallis äänikortti sitten kannattaa ostaa? Vastaus riippuu tavoitteista ja budjetista.

 

Helppo kotistudio

Mikäli äänität kotioloissa ja budjettisi on koko kotistudiolle alle 3000 euroa, panosta ennemmin mikrofoniin ja äänieristykseen. Älä äänikorttiin. Riippumatta siitä mitä äänikorttikauppias sinulle sanoo.

Jos sinulla on ok laatuinen mikrofoni, pop-filtteri, hyvät oikeat äänieristykset tai tehtynä patjoista, hieman tietoa äänen jälkikäsittelystä, ei todella edullisen ja todella kalliin äänikortin välillä ole juuri mitään eroa. Jos hakusessa on siis mahdollisimman halvalla mahdollisimman hyvä kotistudio, markkinoiden halvin Behringer U-Phoria äänikortti riittää sinulle.

Katso sen edullisin hinta täältä.

 

Todella hyvä kotistudio, joka kilpailee ammattilaisten kanssa

Jos budjettia löytyy, haluat ammattilaiseksi tai haluat ehkä tehdä musiikkia aktiivisesti, Apollo Twin on paras mahdollinen äänikortti. Sen hyviä puolia ovat fantastinen äänenlaatu sekä mahdollisuus käyttää äänikortin CPU:ta koneesi tukena. Tällä on oikeasti väliä, jos teet biisiä, johon tulee paljon raitoja. Siinä vaiheessa usein kone alkaa pätkimään, kun suorituskyky ei pysy perässä. Apollo Twin on ratkaisu tähän. Lisäksi Universal Audio valmistaa plugareita, joilla voit prosessoida signaalia jo äänittäessä. Tämä on kätevää, sillä tällä tavoin vähennät jälkikäsittelyyn vaadittavaa vaivaa. Jos kuitenkin haluat olla vain ammattimainen podcast äänittäjä, on tämä luultavasti hieman ylihintainen tarpeisiisi nähden.

Katso halvin hinta Apollo Twinille täältä.

*Sisältää mainoslinkkejä.