Podcastin äänittäminen etänä

Tämä asia ei usein tule podcastin tekijän mieleen, joka tekee podcastia enimmäkseen yksin. Pandemian aikana kuitenkin monet podcastit äänitetään etänä ja monet niistä vieläpä huippulaatuisesti. Toisaalta monissa hyvälaatuisissa podcasteissa sorrutaan erittäin huonolaatuiseen äänittämiseen, kun se tehdään etänä. Miten moni aiheeltaan mielenkiintoinen podcast-jakso onkaan jäänyt kuuntelematta vain sen takia, että Zoomin tai vastaavan palvelun välityksellä äänitetty jakso on vain yksinkertaisesti huonolaatuinen ja ärsyttävä?

Usein kyse on siitä, että haastattelijan ääni kuuluu kirkkaana ja erinomaisena, mutta varsinaisen haastateltavan ääni (joka on äänessä 90% jaksosta) onkin pätkivä, epäselvä, kohiseva tai muuten epämiellyttävän kuuloinen.

Tässä artikkelissa esittelemme kolme eri keinoa äänittää podcastin vierasta etänä. Jatka siis lukemista, ja onnistu tekemään hyvä podcast vieraasi kanssa!

Korkealaatuisin etänä äänittäminen

Tämä keino soveltuu sellaiseen tilanteeseen, jossa haastateltavalla on myös äänityslaitteistoa. Tällä saadaan paras lopputulos, tietyissä tilanteissa jopa parempi, kuin että molemmat ihmiset olisivat samassa tilassa äänittämässä.

Sekä haastattelija että haastateltava menevät kumpikin omaan kotistudioonsa. Lisäksi podcastin aikana kommunikoidaan Skypessä tai Zoomissa, mutta äänitys ei laadun takaamiseksi tapahdu sitä kautta. Tästä laadukkaasta tavasta äänittää podcast etänä on kuitenkin enimmäkseen hyötyä siinä tapauksessa, että molemmilta löytyy kohtalaisen hyvälaatuinen podcast mikrofoni, kuten tämä *Blue Yeti USB podcast mikrofoni.  

Podcast mikrofoni ei ole pakollinen, mutta kuitenkin erittäinn suositeltava hankinta! Lisää  podcast mikrofoneja löydät suuresta mikrofonivertailustamme täältä. Lisäksi hyvä äänieristys kotistudiossa saa kaikki tehot irti tästä tavasta.

Entä sitten kun jakso on äänitetty? Haastattelijan läppärillehän on tarttunut vain omaa puhetta ja haastateltavan läppärille hänen puhettaan? Tällöin haastateltava lähettää oman äänitetyn klippinsä haastattelijalle, joka voi lisätä tämän äänitysohjelmaansa. Synkronointi ei podcast asioissa ole useinkaan millintarkkaa. Muutaman millisekunnin viivettä harvemmin edes huomaa. Jos kuitenkin haluat olla tarkka, voivat molemmat osapuolet laskea samanaikaisesti ääneen 3-2-1-äänitä! Tällöin molempien äänitys alkaa samasta kohdasta ja äänitykset ovat lähtökohtaisesti synkassa keskenään. Se kumpi jakson editoi, voi vielä helposti hienosäätää synkronointiasiaa editointivaiheessa.

Vinkki: mikäli haluat parasta mahdollista laatua, kannattaa molempien kuunnella toisen puhetta zoomista kuulokkeilla, ei kaiuttimilla. Tällöin kuhunkin mikrofoniin tallentuu vain yhden henkilön ääntä, eikä Zoomin välityksellä tullut ääni aiheuta virheääniä. Mikäli sinulta ei vielä löydy kuulokkeita, löydät edullisia vaihtoehtoja täältä.

Helppo äänittäminen etänä, jos haastateltavalla ei ole kotistudiota tai podcast mikrofonia

Vaikka sinulla ei olisi podcast mikrofonia, ei hätää! Zencastr.com on erinomainen palvelu, josta löytyy myös ilmainen versio. Se tekee etänä äänittämisestä todella yksinkertaista. Laatu ei tietenkään ole paras mahdollinen, mutta se hoitaa homman helposti ja nopeasti. Saat äänityksestä parempilaatuisen, kun molemmat käyttävät kuulokkeita, jottei tietokoneen kaiuttimien häiriöäänet päädy nauhalle.

Jakson äänittäminen puhelimessa

Tähän vaihtoehtoon kannattaa turvautua vain, jos muita vaihtoehtoja ei ole. Tämänkin äänityksen voi hoitaa hyvin tai huonosti. Hyvä tapa on puhelimeen ladattava sovellus, joka tallentaa äänen sisäänrakennettuna. Monissa netistä löytyvissä ohjeissa nimittäin suositellaan käyttämään kahta eri puhelinta, joista toisella soitetaan haastateltavalle pitämällä puhelimen kaiutinta päällä ja toisella puhelimella äänitetään vieressä. Vaikka tämä onkin helppo keino hoitaa itse äänitys, aiheuttaa kahden puhelimen käyttö helposti kaikenlaisia häiriöääniä ja -signaaleja, joten sovelluksen käyttäminen on parempi vaihtoehto. Esimerkiksi Rev Call -niminen sovellus toimii varsin vaivattomasti. 

Jos sinun on turvauduttava puhelinäänitykseen, kannattaa molempien hankkia bluetooth kuulokkeet mikrofonilla. Sillä jo itsessään saa laatua parannettua.

Katso edulliset bluetooth kuulokkeet mikrofonilla *täältä.

Loppupäätelmä

Suosittelemme kuitenkin aina tämän artikkelin ykkösvaihtoehtoa, sillä se takaa ylivoimaisesti parhaan laadun. Lisäksi, kun molemmat ovat äänittäneet jaksonsa erikseen, voi editointivaiheessa vielä helposti säätää molempien puhujien äänenvoimakkuudet tismalleen samalle tasolle. Myös eri  podcast mikrofonien välisiä kirkkauseroja on hyvin helppo säätää. Yksi hyvä vinkki on myös se, että toisen podcast mikrofonin voi aina editoida hiljaiseksi sillä aikaa, kun toinen puhuu. Tämä vähentää häiriöääniä ja tekee koko podcastista selkeämmän kuuloisen.

Jakso kuulostaakin jopa paremmalta etänä äänitettynä, koska yhteen podcast mikrofoniin tallentuu ainoastaan yhden henkilön puhetta. Tällöin kunkin puhujan ääntä voi muokata juuri kyseisen puhujan äänen edellyttämällä tavalla. Jos toisella puhujalla on vaikkapa todella terävät s-kirjaimet, voi niitä prosessoida de-esser nimisellä plugarilla tarvittavan määrän pois. Jos toisella puhujalla ei ole samaa ongelmaa, sitä ei tarvitse tämän äänitteellä tehdä.

Etänä äänittämistä ei siis kannata pelätä, se sisältää myös lukuisia hyviä puolia!

*Sisältää mainoslinkkejä.