Näin aloitat podcastien tekemisen

Podcastien tekeminen on kivaa ja helppoa. Tästä artikkelista saat vinkkejä siitä, miten pääset parhaiten vauhtiin podcastien maailmassa.

Mitä tarvitset podcastin aloittamissuunnitelmaan?

Jotta voit aloittaa podcastien tuottamisen, on sinun tehtävä tiettyjä hankintoja. Ennen hankintoja tärkeintä on kuitenkin keksiä podcastin teema. Lähes kaikki ideat ovat podcast-maailmassa toimivia, joten suosittelemme valitsemaan sellaisen teeman, joka inspiroi sinua, ja, josta jaksat puhua usemman kymmentä jaksoa. Tämä onkin parasta podcastien tekemisessä, sillä voit valita juuri sinulle sopivan aiheen. 

Lisäksi suunnitelma podcastin sisällöstä on tärkeä: Mikä on podcastin nimi? Kuinka usein jaksoja julkaistaan? Kuinka pitkiä jaksot ovat? Nämä kaikki kuuluvat podcastin konseptiin, joka on syytä suunnitella huolella. 

Miten suunnittelen jaksojen sisällöt?

Suosittelemme tekemään kirjallisen suunnitelman podcastista, jolloin pystyt seuraamaan sitä. Laadi suunnitelmaan jo valmiiksi 10-15 jaksoideaa, joita voit alkaa suunnittelemaan ja sitten äänittämään.

Lisäksi sinun tulee päättää, missä muodossa podcastissa puhutaan. Mieti, mikä tapa on sinulle luontevin, ja valitse niistä. Tässä listattuna muutamia hyviä vaihtoehtoja:

  • Haastattelutyyli: jokaisessa jaksossa on eri vieras, jota sinä podcastin juontajana haastattelet
  • Soolo-podcast: juttelet podcastissa yksin ja kerrot asioita itse kertojana minä-muodossa
  • Kaksi kertojaa: mikäli aloitat podcastin tekemisen kaverin kanssa, sopii tyyliksi kaksi tasavertaista kertojaa
  • Narratiivinen podcast: kerrot tapahtumista tai teemasta ulkopuolisen kertojan silmin

Tarvitsenko paljon kalliita laitteita?

Laitteiden osalta hyvä mikrofoni on tärkein hankinta. Tulemme myöhemmin julkaisemaan vertailun markkinoiden parhaista mikrofoneista, mutta alkuun sinulle riittää sellainen mikrofoni, jolla saat nauhoitettua ääntäsi mp3-muotoon.

Sitten vain harjoittelemaan

Parhaiten podcastien maailmaan pääsee harjoittelemalla ja kokeilemalla yllä mainittuja ohjelmia ja laitteita. Kun pikku hiljaa oppii tekniikat, muuttuu podcastien tekeminen helpommaksi. Mikäli kaipaat tukea aloittamiseen, voit ottaa myös tiimiimme yhteyttä. Ammattilaiset neuvojamme auttavat sinut alkuun!