Podcast: äänitys- ja editointiohjelman valinta

Tässä artikkelissa autamme sinua editointiohjelmien viidakossa ja neuvomme juuri sinun tarpeillesi sopivan editointiohjelman.

Olet keksinyt loistavan idean podcastille ja hyvä mikrofonikin löytyy – nyt suunnittelemasi jakso pitäisi vain tallentaa johonkin. Mitä kaikkea siihen tarvitaan?

DAW-lyhenne tulee sanoista Digital Audio Workstation. Tunnettuja tällaisia mm. Garageband tai Logic. Tällainen ohjelma asennetaan läppärillesi, sinne tallentuu äänittämäsi asiat. Ohjelman sisällä tätä ääntä voi myös editoida ja käsitellä. Tässä artikkelissa käydään läpi, mikä DAW sopii juuri sinun tarpeisiin.

1. Garageband
Aliarvostettu ohjelma mitä tulee podcastien editointiin. Sen ehdoton paras puoli: jos omistat Applen tietokoneen, omistat Garagebandin. Sinun ei siis tarvitse maksaa ohjelmasta yhtään mitään. Tämä on valintasi mikäli haluat päästä vauhtiin ripeästi, etkä aio editoida tai käyttää äänenlaatua parantavia lisäosia, eli plugareita erityisen paljoa. Tärkeimmät ominaisuudet, kuten äänenlaadun kirkastaminen ja voimakkuuden asettaminen onnistuu Garagebandissä vaivatta. Esimerkiksi kohinanpoisto vaatii kuitenkin jonkin ulkopuolisen plugarin, jollaisia tulee muissa ohjelmistoissa valmiina. Mikäli jaksosi on kuitenkin äänitetty huolellisesti, ei kohinanpoistoa tavallisesti tarvita.

2. Pro Tools
Kaikkien äänitys- ja audioeditointiohjelmien äiti. Pro Tools on ollut olemassa jo pitkään, mutta edelleen käytetyin DAW niin musiikkituottajien kuin ammattimaisten podcast-studioiden arjessa. Isointa heikkoa puolta ei tosin tarvitse kauaa etsiä: hinta – Pro Tools on varsin kallis. Editointi on kuitenkin erittäin helppoa ja nopeaa. Tämä tosin edellyttää, että tietää mitä tekee. Siksi aivan aloitteleville pienen budjetin podcast-harrastajille Pro Toolsia ei voi suositella.

3. Ableton Live
Ableton mielletään usein musiikinteko-ohjelmaksi, mutta se soveltuu myös erinomaisesti podcastien äänitykseen ja editointiin. Erittäin intuitiivinen käyttöliittymä sekä hyvä hinta-laatusuhde ovat Abletonin hyviä puolia. Abletonista on saatavilla 90 päivän ilmainen kokeiluversio. Lisäksi kevyin versio ohjelmistosta, Ableton Live Intro maksaa vain hieman yli 60 euroa. Abletonin omat plugarit, jolla voit parantaa äänenlaatua ovat erittäin laadukkaita ja tulevat mukana jo tässä intro-versiossa. Mikäli koet tarvitsevasi lisää ominaisuuksia, on Abletonin päivitys laajempaan versioon vaivatonta. Käyttöliittymä on myös hyvin yksinkertainen. Jos etsit ammattimaista laatua, mutta et halua käyttää hirveästi rahaa ohjelmiston hankkimiseen, on Ableton Live sinun valintasi.

4. Audacity
Audacity ei ulkonäöllään hurmaa, mutta se on ilmainen. Se myös sisältää kaikki työkalut mitä kalliimmista ohjelmistoista löytyy. Jos siis etsit ilmaista ohjelmistoa, jolla päästä alkuun, on Audacity erinomainen valinta.

YHTEENVETO:
Lopuksi kannattaa muistaa, että äänenlaatuun DAW ei itsessään vaikuta. Jos äänität mikrofoonillasi jakson jokaiseen näistä eri ohjelmistoista, etkä prosessoi ääntä mitenkään, on lopputulos tismalleen sama. Ainoa ero tulee siis siitä, kuinka helppoa äänen jälkikäsittely ja editointi on. Tästä riippuu paljon se, mikä ohjelma sopii parhaiten juuri sinun tarpeisiin. Koska podcastien budjetti on usein pieni, monesti kyse on jopa ihan harrastuksesta, ei aina kannata investoida ohjelmistoon kovin paljoa rahaa. Vaikka Garagebandin käyttö ei ole kaikista mutkattominta, tottuu siihenkin nopeasti. Ja me Podcast-avulla avustamme tarvittaessa! Jos taas tavoitteenasi on ammattimainen podcast, voi olla perusteltua sijoittaa enemmän rahaa DAWiin, jonka kanssa plugareiden ja muiden äänenlaadun hyventimien käyttö on helppoa.