Mikrofonivertailu

Tässä artikkelissa autamme sinua valitsemaan itsellesi parhaan mikrofonin ja vertailemme markkinoilla olevia malleja ja niiden ominaisuuksia.

Mielessäsi on podcastin aloittaminen – nyt suunnittelemasi jaksot pitäisi vain tallentaa jotenkin. Minkälaisen mikrofonin tarvitset? Entä tarvitsetko useamman mikrofonin, jos podcastin tekemiseen osallistuu useampi kuin yksi henkilö? Et välttämättä – tarkemmat vastaukset näihin kysymyksiin löydät alta.

Minkälaisia mikrofoneja on?

Mikrofoneja on runsaasti erilaisia. On kondensaattorimikrofoneja ja dynaamisia. Asiaan perehtymätön menee helposti sekaisin, kun tarjonta on niin laajaa. Hintahaarukkakin vaihtelee muutamista kympeistä tuhansiin euroihin. Mikrofonin valinta on kuitenkin luultavasi tärkein investointi ajatellen lopullisen podcastisi äänenlaatua.

Kaksi isointa (ja oikeastaan ainoaa) podcastin äänenlaatuun vaikuttavaa tekijää ovat mikrofoni ja se tila, jossa äänität. Mikrofoni tulee olennaisesti vaikuttamaan siihen, onko podcastisi kuunteleminen miellyttävää. Monet suositut podcastit ovat tietenkin äänitettyjä ammattistudioissa, joissa mikrofonin, etuasteiden ja äänitystilan hinta voi olla kymmeniä tuhansia euroja. Näitä podcasteja yhdistää äänenlaadullisesti kolme asiaa. 1. Ääni on laadukasta, siitä saa helposti selvää eikä kuulijan huomio harhaudu särinään tai kohinaan; 2. Puhujan ääni ei kuulosta etäiseltä tai kaikuvan kumisevalta, vaan kirkkaalta ja läheltä äänitetyltä; 3. Ääni ei tule ärsyttävän hiljaa, vaan miellyttävän kovaa, eikä kuulijan ei tarvitse nostaa volumea laitteestaan juurikaan. Voit kuitenkin päästä kohtalaisen lähelle tällaista lopputulosta ihan kotioloissakin – ja se kaikki lähtee mikrofonista.

Mikrofonit voidaan jakaa kahteen eri kategoriaan. Halpoihin kotistudiomikrofoneihin ja ammattimaisiin studiomikrofoneihin. Hintaeroa on tietenkin merkittävästi. On turha väittää että 12 euron headset-mikki paikallisesta supermarketista olisi parempi kuin 2600 euron Neumannin U87. Tässä artikkelissa suositellaan kuitenkin sellaisia mikrofoneja, joihin ihan tavallisilla ihmisillä on varaa. Jos siis etsit todella hifi-laatuista mikrofonia pitkäaikaiseen ammattimaiseen käyttöön, suosittelemme kääntymään googlen puoleen!

Mikrofoni vertailu – Paras mikrofoni podcastin tekemiseen?

The The Blue Microphones Yeti

Blue Microphones Yeti on yksi käytetyimmistä podcast-mikrofoneista. Siinä on runsaasti hyviä puolia. Mikrofoni toimii erittäin helposti USB-kaapelilla. Lisäksi siinä on useita suuntakuvioita. Niillä on väliä jos pidät podcastia yhdessä jonkun kanssa tai haastattelet ihmisiä. 8-suuntakuviolla voit nimittäin asettaa mikrofonin keskelle pöytää ja olla ystäväsi kanssa molemmin puolin mikrofonia. Mikrofoni tallentaa tällöin ääntä molemmilta puolilta! Jos taas äänität yksin, voit säätää mikrofonin äänittämään vain edestä. Hintaa mikrofonilla on noin 150 euroa, mutta äänenlaatu on ehdottomasti pienen lisäpanostuksen arvoinen. 

Katso lisätietoja ja hinta tästä.

 

MAONO Podcast Mikrofoni

MAONO:n podcast-mikrofoni on ok-laatuinen mikrofoni, jonka saa 45 eurolla. Laatu ei ole päätähuimaava, mutta hinta on todella edullinen. Äänittäminen tapahtuu USB-portista. Mukana tulee myös pop-filtteri, joka estää pamahduksia ja muita häiriöääniä tallentumasta äänitykseesi. Myös pöytäteline sisältyy hintaan. Soveltuu yksin podcastiä tekeville aloittelijoille. 

Katso lisätietoja ja hinta tästä.

 

T-Bone SC 420

T-bonen mikrofonit tunnetaan kirkkaasta äänenlaadustaan. SC 420-mallista on olemassa desktop-bundle, jota voit käyttää suoraan USB-portista. Keskihintainen mikrofoni sinulle, joka haluat panostaa äänenlaatuun hieman, mutta budjettisi lasketaan kympeissä eikä satasissa.

Katso lisää tästä mikrofonista täältä

 

Shure SM7

Shuren SM7 on legendaarinen studiomikrofoni, jota ammattilaiset käyttävät päivittäin. Tähän teknologiaan pohjautuen on tehty Shuren MV7-malli, joka soveltuu nimenomaan podcastien tekemiseen. Äänenlaatu on loistava. Tätä mikrofonia voit käyttää sekä erillisen äänikortin kanssa tai Micro USB -porttiin kytkemällä. Hintaa mikrofonilla on noin 275 euroa ja saat todella vastinetta rahoillesi. Mikrofoniin tulee kuitenkin puhua varsin läheltä, joten mikäli äänität podcastiä esimerkiksi ystäväsi kanssa kahdestaan voi tämä olla haastavaa.

Katso lisää tästä mikrofonista täältä.

 

Mikä oli vertailun paras mikrofoni?

Tässä artikkelissa esitellyistä mikrofoneista MV7 vie voiton. Hintaakin toki on eniten. Näillä jokaisella pystyt kuitenkin äänittämään sinänsä laadukasta ääntä. Tärkeää on myös panna merkille, että podcastin tekeminen tulee olla sujuvaa. Blue Microphonesin Yeti on hyvä valinta, jos haluat äänittää useampaa henkilö samaan aikaan. Kiinnittämällä lisäksi huomiota äänieristykseen esimerkiksi peitoilla, kananmunakennoilla, patjoilla tai ammattimaisilla äänieristeillä pääset hyvin alkuun. Sisältö tietenkin ratkaisee sen, minkä podcastin pariin kuulijat haluavat palata. Tässä artikkelissa esitellyillä mikrofoneilla saat kuitenkin aikaan sellaista laatua, ettei podcastisi menestys jää ainakaan mikrofonista kiinni!