Tässä artikkelissa autamme sinua valitsemaan itsellesi parhaan mikrofonin ja vertailemme markkinoilla olevia malleja ja niiden ominaisuuksia.
Mielessäsi on oman podcastin tekeminen – nyt suunnittelemasi jaksot pitäisi vain tallentaa jotenkin. Minkälaisen mikrofonin tarvitset? Entä tarvitsetko useamman mikrofonin, jos podcastin tekemiseen osallistuu useampi kuin yksi henkilö? Et välttämättä – tarkemmat vastaukset näihin kysymyksiin löydät alta.
Minkälaisia mikrofoneja on?
Mikrofoneja on runsaasti erilaisia. On kondensaattorimikrofoneja ja dynaamisia. Asiaan perehtymätön menee helposti sekaisin, kun tarjonta on niin laajaa. Hintahaarukkakin vaihtelee muutamista kympeistä tuhansiin euroihin. Mikrofonin valinta on kuitenkin luultavasi tärkein investointi ajatellen lopullisen podcastisi äänenlaatua.
Kaksi isointa (ja oikeastaan ainoaa) podcastin äänenlaatuun vaikuttavaa tekijää ovat mikrofoni ja se tila, jossa äänität. Mikrofoni tulee olennaisesti vaikuttamaan siihen, onko podcastisi kuunteleminen miellyttävää. Monet suositut podcastit ovat tietenkin äänitettyjä ammattistudioissa, joissa mikrofonin, etuasteiden ja äänitystilan hinta voi olla kymmeniä tuhansia euroja. Näitä podcasteja yhdistää äänenlaadullisesti kolme asiaa. 1. Ääni on laadukasta, siitä saa helposti selvää eikä kuulijan huomio harhaudu särinään tai kohinaan; 2. Puhujan ääni ei kuulosta etäiseltä tai kaikuvan kumisevalta, vaan kirkkaalta ja läheltä äänitetyltä; 3. Ääni ei tule ärsyttävän hiljaa, vaan miellyttävän kovaa, eikä kuulijan ei tarvitse nostaa volumea laitteestaan juurikaan. Voit kuitenkin päästä kohtalaisen lähelle tällaista lopputulosta ihan kotioloissakin – ja se kaikki lähtee mikrofonista.
Mikrofonit voidaan jakaa kahteen eri kategoriaan. Halpoihin kotistudiomikrofoneihin ja ammattimaisiin studiomikrofoneihin. Hintaeroa on tietenkin merkittävästi. On turha väittää että 12 euron headset-mikki paikallisesta supermarketista olisi parempi kuin 2600 euroa maksava huippuartistien laulumikrofonina käyttämä Neumannin U87. Tässä artikkelissa suositellaan kuitenkin sellaisia mikrofoneja, joihin ihan tavallisilla ihmisillä on varaa. Jos siis etsit todella hifi-laatuista mikrofonia pitkäaikaiseen ammattimaiseen käyttöön, suosittelemme kääntymään googlen puoleen!
Tylsä mutta tärkeä asia piuhoista
Yksi elintärkeä asia, joka sinun tulee ottaa huomioon on tapa, jolla saat mikin liitettyä tietokoneeseesi. Jos ostat normaalin mikrofonin, tarvitset lähtökohtaisesti jonkinlaisen äänikortin. Äänikortti tulee mikrofonin ja tietokoneesi ”välikappaleeksi”. Laadukkaat äänikortit voivat jopa parantaa äänenlaatua hieman. Jos tarkoituksena on löytää mikrofoni, josta voisi tulla myös hyvä laulumikrofoni kotikäyttöön, suosittelemme tätä.
Jos taas etsit helppoa ja halpaa ratkaisua, kannattaa sinun harkita USB mikrofonin ostoa. Jokaisesta läppäristä löytyy lähtökohtaisesti USB portti. Tällöin et tarvitse äänikorttia välikappaleeksi. Mikrofonista lähtee yksinkertainen usb piuha suoraan läppäriin. Jos mikrofonin pääasiallinen tarkoitus on oman podcastin tekeminen, suosittelemme ehdottomasti tätä vaihtoehtoa.
Mikrofoni vertailu – Paras mikrofoni podcastin tekemiseen?
Suosituin podcast mikrofoni: The The Blue Microphones Yeti
Blue Microphones Yeti on luultavasti yksi suosituin ja käytetyin podcast mikrofoni. Siinä on runsaasti hyviä puolia. Mikrofoni toimii erittäin helposti USB-kaapelilla. Lisäksi siinä on useita suuntakuvioita. Niillä on väliä jos pidät podcastia yhdessä jonkun kanssa tai haastattelet ihmisiä. 8-suuntakuviolla voit nimittäin asettaa mikrofonin keskelle pöytää ja olla ystäväsi kanssa molemmin puolin mikrofonia. Mikrofoni tallentaa tällöin ääntä molemmilta puolilta! Jos taas äänität yksin, voit säätää mikrofonin äänittämään vain edestä. Hintaa mikrofonilla on noin satasen, mutta äänenlaatu on ehdottomasti pienen lisäpanostuksen arvoinen. Ständi ja usb piuha sisältyvät hintaan.
Katso edullisin hinta tästä.
Laadukkain USB mikrofoni: Rode Podcaster USB
Halpoja USB mikrofoneja löytyy markkinoilta nykyään kohtalaisen paljon. Tämä on kuitenkin ainoa USB mikrofoni joka oikeasti haastaa jopa erittäin laadukkaan studio mikrofonit. Saundissa on tarpeeksi kirkkautta mutta kuitenkin lämpöä, joka saa äänesi kuulostamaan erittäin selkeältä ja miellyttävältä. Mikäli sinulla on tarpeeksi patjoja tai muita äänieristeitä ympärilläsi, lähentelee saundi ammattistudiossa saavutettavaa laatua. Jos sinulla on varaa panostaa muutama ekstra kymppi mikrofonin hankintaan, et varmasti kadu sitä päätöstä. Hyvä puoli on, että mikissä on sisäänrakennettu pop-filtteri, joka estää konsonanteista syntyvät poksahdukset ja suhinat. Sitä ei siis tarvitse ostaa erikseen. Mielestämme tällä hinnalla kuitenkin olisi voinut olettaa, että mukana tulisi jonkinlainen mikkiständi. Mikrofonin pitäminen kädessä äänittäessä ei nimittäin ole suositeltavaa. Ei mukavuuden saati äänenlaadun tasaisuuden vuoksi. Tällaisia ständejä saa kuitenkin myös halvalla ostettua erikseen.
Katso edullisin hinta tästä.
Paras kirkas äänenlaatu: T-Bone SC 420
T-bonen mikrofonit tunnetaan kirkkaasta äänenlaadustaan. SC 420-mallista on olemassa desktop-bundle, jota voit käyttää suoraan USB-portista. Keskihintainen mikrofoni sinulle, joka haluat panostaa äänenlaatuun hieman, mutta budjettisi lasketaan kympeissä eikä satasissa. Parasta tässä on se, että bundlen mukana tulee sekä ständi että poksahduksia ja suhinoita vaimentava pop-filtteri.
Katso edullisin hinta täältä.
Halvin ja yksinkertaisin USB mikrofoni: Razer Seiren Mini
Tämä mikrofoni kilpailee ensisijaisesti hinnalla. Lisäksi suurena etuna on sisäänrakennettu ständi, joten sinun ei tarvitse huolehtia erillisen ständin ostamisesta. USB liitäntä tarkoittaa, että pääset nopeasti alkuun. Äänenlaatua voisi kuvailla sanalla ”ok”. Se kuulostaa ehdottomasti mikrofonilla äänitetyltä (vrt. kännykkä-äänitykset). Mutta saundi on hieman ontto. Tällä hinnalla toisaalta huippulaatua ei ehkä voi odottaakaan. Huomioi kuitenkin, että tässä vertailussa esitellyt Rode sekä Blue Yeti, ovat merkittävästi parempia. Mikrofonin kanssa ei ole pakollista käyttää pop-filtteriä, mutta se saa s-kirjaimet suhisemaan melko paljon. Jos siis tarvitset yksinkertaisen ja halvan mikin, ota tämä. Se ajaa luultavasti asiansa. Kun olet äänittänyt, kaiva Logic tai Garageband -ohjelmastasi ”de-esser” niminen plugari. Se löytyy sisäänrakennettuna ohjelmistoista. Sillä pystyt kontrolloimaan suhisevia s-kirjaimia. Hieman vaivannäköä on kuitenkin siinä vaiheessa edessä, jos tavoittelet huippulaatua.
Katso edullisin hinta tästä.
Paras mikrofoni myös laulumikrofoniksi: Shure SM7
Shuren SM7 on legendaarinen studiomikrofoni, jota ammattilaiset käyttävät päivittäin. Tähän teknologiaan pohjautuen on tehty Shuren MV7-malli, joka soveltuu nimenomaan podcastien tekemiseen. Äänenlaatu on loistava. Tätä mikrofonia voit käyttää sekä erillisen äänikortin kanssa tai Micro USB -porttiin kytkemällä. Hintaa mikrofonilla on hieman enemmän mutta saat todella vastinetta rahoillesi. Mikrofoniin tulee kuitenkin puhua varsin läheltä, joten mikäli äänität podcastiä esimerkiksi ystäväsi kanssa kahdestaan voi tämä olla haastavaa. Tämä soveltuu erinomaisesti myös lauluäänityksiin kotona.
Katso edullisin hinta täältä.
Paras mikrofoni äänikortin kanssa: Røde NT1-A
Onko sinulla jo äänikortti? Tai haluatko äänikortin muusta syystä, jolloin usb mikrofoni ei ole vaihtoehto. Unelmoitko myös laulun äänittämisestä kotona? Jos vastaus on kyllä, suosittelemme tsekkaamaan tämän mikrofonin. Rode on kuuluisa mikrofonimerkki, jota on käytetty jopa huippuartistien levyillä, kuten Adele tai Nickelback. Tämä mikki sopii erittäin hyvin podcastin äänittämisen lisäksi laulamiseen, äänenlaatu on kirkas ja ammattimainen. Huomioi tosiaan kuitenkin, että tarvitset tätä mikrofonia varten äänikortin. Mikki ei toimi USB piuhalla, vaan XLR-XLR piuhalla äänikorttiin. Tämä on paras edullinen laulu mikrofoni mitä markkinoilta saa.
Katso edullisin hinta tästä.
Mikä oli vertailun paras mikrofoni?
Tässä artikkelissa esitellyistä mikrofoneista MV7 on paras. Hintaakin toki on eniten. Näillä jokaisella pystyt kuitenkin äänittämään sinänsä laadukasta ääntä. Tärkeää on myös panna merkille, että podcastin tekeminen tulee olla sujuvaa, eikä mikki saa olla liian kallis.
Blue Microphonesin Yeti on suosittelemamme valinta, jos teet podcastiä, etenkin jos haluat äänittää useampaa henkilöä samaan aikaan. Lisäksi Yetin hinta laatu suhde on markkinoiden paras. Tarvittava ständi tulee mukana ja äänenlaatu on erinomainen. USB liitännällä sitä on helppo käyttää. Mutta laulumikrofoniksi se ei taivu. Jos etsit sellaista, osta siinä tapauksessa Røde.
Kiinnittämällä lisäksi huomiota äänieristykseen esimerkiksi peitoilla, kananmunakennoilla, patjoilla tai ammattimaisilla äänieristeillä pääset hyvin alkuun. Sisältö tietenkin ratkaisee sen, minkä podcastin pariin kuulijat haluavat palata. Tässä artikkelissa esitellyillä mikrofoneilla saat kuitenkin aikaan sellaista laatua, ettei podcastisi menestys jää ainakaan mikrofonista kiinni!
*Sivusto sisältää mainoslinkkejä.