Makuuhuoneesta kotistudio – 7 vinkkiä kotiäänityksen äänieristämiseen

Olet aloittanut podcastin tekemisen uudella mikrofonilla ja editointiohjelmalla. Ääni kuulostaa kuitenkin tunkkaiselta ja kaikuukin jotenkin oudosti. Mikä neuvoksi? Ongelma voi olla huoneessa missä äänität. Jos olet omassa makuu- tai olohuoneessa, sitä ei luultavasti ole suunniteltu äänittämiseen samalla tavalla kuin kalliita ammattistudioita. Kalliit laitteet eivät yksinään pelasta äänenlaatua, jos huoneen äänieristys on olematon. Et kuitenkaan tarvitse välttämättä kallista akustointi-insinööriä rakentamaan kotiisi. Homman voi hoitaa joko edullisilla äänieristys paneeleilla tai ihan ilmaisilla kotikonsteillakin.

Äänieristäminen on tylsää, tiedämme sen. Haluat vain päästä nopeasti äänittämään jaksoja asiasta, joka on oikea intohimosi. Sen vuoksi tässä artikkelissa ei yritetäkään neuvoa ammattimaisen äänitysstudion rakentamista, joka maksaa useita tuhansia euroja ja kestää viikkoja tai kuukausia. Sen sijaan yritämme neuvoa ihan tavallisia ihmisiä, joilla on pieni budjetti tai ei budjettia lainkaan. Näillä vinkeillä pääset pikimmiten tekemään jaksojasi ja vieläpä niin, että niitä on miellyttävä kuunnella.

1. Valitse asuntosi hiljaisin huone.

Älä ole huoneessa, jossa ilmastointilaite hurisee tai jossa joku perheenjäsenesi tekee äänekkäitä asioita. Vaikka sinä et laita näitä asioita merkille, mikrofonisi ottaa ne kaikki talteen! Suosittelemme vaatehuonetta, jos tällainen on. Se on yleensä pieni ja hiljainen. Lisäksi vaatteet toimivat erinomaisena äänieristeenä! Nerokasta, eikö?

2. Valitse asuntosi pienin huone.

Pienet huoneet kaikuvat vähemmän kuin isot. Lisäksi pienen huoneen äänieristäminen kotikonstein on helpompaa. Muista, että sängyt ja matotkin toimivat hyvänä äänieristeenä.

3. Mene lähelle mikrofonia.

Noin 10cm on yleensä sopiva etäisyys. Mitä lähempänä puhut mikrofonia, sitä vähemmän huone ehtii vaikuttaa siihen ääneen, jonka mikrofoni taltioi. Lisäksi, keho ja naama estävät ääntä kaikumasta. Jos konsonantit paukkuvat liikaa, ei välttämättä kannata siirtyä kauemmas. Osta mielummin edullinen pop-filtteri, joka estää tämän. Katso täältä hyvä edullinen pop-filtteri. Pop-filtterin voi myös askarrella itse sukkahousuista, ohjeet tähän löytyy googlettamalla!

Podcast mikrofoni

4. Valitse huone, jossa ei ole ikkunoita tai suurta avointa lattiapinta-alaa.

Jos kuitenkin joudut valitsemaan tällaisen huoneen, pysy niin kaukana ikkunoista kuin voit ja skrollaa eteenpäin. Asioita on vielä tehtävissä…

5. Lähtökohtaisesti kannattaa laittaa äänieristys mikrofonin taakse.

Tällöin puheesi ääniaallot päätyvät heti mikrofonin jälkeen tähän eristeeseen, eivätkä lähde kaikumaan siitä eteenpäin. Ota tämä huomioon kun äänieristät. Helpointa on sijoittaa mikrofoni ihan huoneen nurkkaan. Voit kuvitella tekeväsi pienen 0,5-1 metrin kokoisen kolmion huoneen nurkkaan. Huoneen seinät ovat kolmion kaksi muuta sivua, ja sinä olet kolmion kolmas sivu. Laita eristeet sitten molemmille seinille ja mene itse seisomaan siihen kohtaan, mihin eristeet loppuvat. Mikrofoni on huoneen nurkassa ja puhut sitä kohti, huoneen nurkalle.

6. Haluat edetä kotikonstein ja mietit toimiiko lakana eristeenä?

Vastaus on lähtökohtaisesti ei. Mitä enemmän pehmeää massaa, sitä enemmän se eristää. Lakana on niin ohut, ettei se vaikuta ääneen juuri ollenkaan. Tilaa sen sijaan esimerkiksi pari tällaista edullista akustointi paneelia tai käytä esim. isoja tyynyjä, peittoja, patjoja tai vaatteita. Katso lisää äänieristys paneeleja täältä. Muita asioita, jotka auttavat ovat paksun maton tai viltin laittaminen ”kotistudiosi” lattialle.

7. Laita mikrofoni ständiin

Itsestään selvältä kuulostava asia, mutta monet erehtyvät pitämään mikrofonia kädessä äänittäessä. Tämä johtaa siihen, että kädestä taltioituu häiriöääniä äänitykseen. Jopa käden verenkierto voi aiheuttaa suhinaa tai kohinaa äänitykseen. Lisäksi käsi harvemmin pysyy täysin samassa asennossa pitkän jakson äänityksen ajan. Tämä aiheuttaa sen, että toiset kohdat tulevat äänitteellä kovempaa kuin toiset. Ihanteellista olisi, että äänenlaatu pysyisi tasaisena koko ajan. Tätä voi toki korjata kompressoimalla ääntä jälkikäteen, mutta helpointa on aina jos äänityksen lähtösaundi on kohdallaan.

Edullisia mikrofonitelineitä löydät täältä.

8. Muita keinoja

Lopuksi kaksi investointia, joilla voit parantaa äänenlaatua nopeasti ja kohtalaisen edullisesti:

1. Mikkiskriini tai uuden sukupolven ministudio, joka kiinnitetään mikrofonin ympärille. Mikkiskriini sijoitetaan mikrofonin taakse, joka auttaa huoneen kaikumiseen todella paljon. Halvan mikkiskriinin löydät täältä

2. Kaotican Eyeball on ikään kuin maailman pienin ammattimaisesti äänieristetty studio. Se on juuri ja juuri mikrofoniasi isompi ja ”puetaan” mikrofonisi päälle. Tämä on todellinen game-changer, varsinkin jos tila missä äänität on haastava. Äänesi päätyy Eyeballin sisälle, jonka jälkeen mikään kaiku tai kumina joka huoneessasi tapahtuu, ei pääse mikrofonisi luokse. Mikrofonisi äänittää Eyeballin sisällä olevaa täysin äänieristettyä, laadukasta ääntä. Joudut kuitenkin puhumaan erittäin läheltä mikrofonia ja Eyeballia. Tämä voi olla haastavaa, jos äänität podcastiasi esim. yhdessä kaverisi kanssa. 

*Sivusto sisältää mainoslinkkejä.